#خرمای_خاصویی گونه ای از خرما است که در کوهپایه های استان #بوشهر رشد میکند. به همین دلیل این خرما عمدتا در شهرستان هایی که در کوهپایه های زاگرس قرار گرفته اند مانند: شهر #جم، کنگان، عسلویه، فیروز آباد، قیروکازرون، فراشبند و برخی دیگر از روستاهای این مناطق کاشته میشود.
این خرما، خاص این مناطق شناخته میشود و مرغوب ترین و با کیفیت ترین نوع خرمای خاصویی در استان بوشهر پیدا میشود.
این خرما در زمانی که کاملا رسیده شود و یا به اصطلاح بپزد، به رنگ قهوه ای روشن دیده میشود، این خرما که به خرما آلویی و یا خرمای آجیلی هم گاها شناخته میشود ریزترین نوع خرما در ایران و البته جهان است.
خرما خاصویی از انواع خرمای تر و مرطوب طبقه بندی میشود، زیرا شیره بسیار زیادی دارد و گفته می شود که در صورت نگهداری این خرماها به مدت چند ساعت در یک ظرف در بسته، این خرما در شیره غرق خواهد شد.
خرما خاصه هر چند در ایران آنچنان که باید حتی هنوز هم شناخته شده نیست ولی در کشورهای حوزه خلیج فارس و بسیاری از کشورهای اروپایی این روزها خواهان زیادی پیدا کرده است.
البته نا گفته نماند که در ایران نیز خرما خاصویی به دلیل عدم معرفی مناسب، آنچنان بین مردم جا نیفتاده بود و اخیرا فروش بیشتری داشته و ارزش این خرما برای بسیاری از مردم به اثبات رسیده است. تا جایی که برخی ان را خرما قندی هم می دانند.
خرما #خاصویی به نسبت دیگر خرماها قند کمتری دارد. البته این به دلیل تر بودن خرما خاصویی است. در نظر داشته باشید که بر خلاف تصور بسیاری از مردم که خرما خشک را دارای قند کمتری می دانند ولی این موضوع کاملا بر عکس است. خرما هر چه نرسیده تر و تر یا مرطوب تر باشد قند کمتری دارد و هر چه بر میزان رسیدن آن افزوده شود میزان قند خرما افزایش می یابد و این امر در خصوص خرما خشک و نیمه خشک نشان می دهد که قند این نوع خرماها از خرما تر بیشتر است. از این رو خرما خاصویی قند به نسبت کمی دارد، هم اینکه کوچک ترین نوع خرما است و هم اینکه از نوع خرما تر و یا مرطوب می باشد.
به همین دلیل مصرف زیاد خرما خشک به افرادی که رژیم غذایی دارند توصیه نمی شود و بهتر است خرما خاصویی را جایگزین آن کنند. قند خرما خاصویی اغلب فروکتوز است که به راحتی در سوخت و ساز بدن مصرف می شود و همین امر باعث شده که میزان تاثیر قند این خرما بر روی افراد دیابتی بسیار کمتر باشد.
امروز پنجشنبه ۸ شهریورماه ۱۴۰۳